Школа Калиграфије
“Дијак”

Школа калиграфије „Дијак“ основана је у мају 2019. године по благослову блаженопочившег патријарха Иринеја. У свом називу  носи средњовековни термин за калиграфе/писаре – „ДИЈАК“. Првобитно је почела да ради при Саборном храму у Београду. Основни задатак школе је очување ћирилице и вештине писања пером, а бави се и изучавањем наше рукописне баштине.

Школа током године редовно ради, док се у летњем периоду организују седмодневне школе и колоније у неком од наших манастира.ШколА У БЕОГРАДУ

Школа се налази на адреси Балканска 18/48, где у сваком тренутку  можете почети са учењем ове старе вештине писања пером. Рад је индивидуални па се зато са сваким од полазника договара термин часа. Да би се савладале основе и израдио први рад потребно је минимум 80 часова. У току седмице се одржава један двочас (90 мин) на ком полазник добија домаћи задатак који треба да уради до наредног часа, како би курс текао по плану.

Основни курс подразумева:

– Учење једног писма (уставно писмо)

– Савладавање писања различитим величинама пера

– Израду и компоновање наслова техником „слово у слову“

– Цртање и осмишљавање орнаменталних украса

– Примена свега наученог на завршном раду

 

 

СЕДМОДНЕВНА ШКОЛА

Седмодневне школе су намењене онима који желе да стекну основна знања из калиграфије а не могу да долазе редовно у школу. Кроз целодневни рад полазници пролазе све фазе стварања једног рада који треба да заврше до последњег дана. Групу сачињава највише 10 полазника који бораве у манастиру, свакодневно одлазе на богослужења, а током једног дана имају око 10 сати активног рада и учења. Поред практичног рада, полазници слушају предавања и гледају документарне филмове о нашој рукописној баштини.  Овакав вид учења захтева да након завршетка курса полазници стечено знање увежбавају кући а они који желе да се надограђују имају прилику сваке године да се пријаве за нову летњу школу.